Vafle: připravte si snídani do postele

Takové líné, víkendové dopoledne má něco do sebe. Nemusíte nikam spěchat, vypravovat se do práce a když si dáte v 10 hodin snídani do postele, nic se nestane. V klidu si k tomu můžete pustit další díl oblíbeného seriálu a nabrat sílu na odpolední aktivitu. 

Co jsou vafle a odkud pochází?

Moučník z kynutého nebo nekynutého těsta, to jsou vafle. Typické pro ně je mřížkování a původem pocházejí z Belgie a Francie. Můžete je konzumovat buď samotné nebo popustit uzdu kulinářské fantazii a ozdobit je marmeládou, čokoládovým krémem, karamelem, javorovým sirupem, čerstvým ovocem a tak dále.

Původ vaflí se datuje k počátkům 14. století. Bylo to jídlo pro chudé belgické lidi, které se připravovalo na oslavu konce sklizně. Velikost vafle se odvíjela od bohatství obce a také od produktů pěstovaných v daném místě. Už tehdy ale pekli těsto na železných plotnách. 

Tip: vafle jsou jako stvořené pro romantickou snídani do postele. Ozdobte je čerstvými jahodami a hořkou čokoládou a rázem máte afrodiziakální snídani pro vašeho milého.

jahody

Recept na vafle (na 2 porce)

Budete potřebovat:

  • 115g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 lžičku cukru
  • 150ml mléka
  • špetku soli
  • 1 menší vejce
  • 1 lžíci rozpuštěného másla
  • olej na potření vaflovače (dle potřeby)
  • ovoce, šlehačka, čokoládová poleva na ozdobu
  • ovoce

Postup:

  • všechny odvážené suroviny smíchejte v míse, dobře promíchejte a poté nachystejte vaflovač
  • vzniklé těsto nalijte do vaflovače (nepřilnavý povrch nemusíte vymazávat, ostatní vaflovače potřete lehce olejem)
  • po upečení můžete zdobit, záleží co máte ráda, my doporučujeme pěnu z čerstvého ovoce, šlehačku, marmeládu, pralinkovou pastu nebo skořicový cukr
  • Přejeme dobrou chuť!

Tip: delikátní kombinace je také s vanilkovou zmrzlinou a nasekanými lískovými oříšky.

Další obměny na sladké víkendové snídaně jsou palačinky nebo lívanečky. Samozřejmě opět zdobené dle chuti.