Netradiční sladidla

Stévie
Nejčastěji se používá jako sladidlo, jenž se získává z rostliny se stejným názvem. Její původní výskyt byl v Jižní Americe. Zde s pěstuje poměrně hojně j dnes. Ovšem hlavně se dá najít v tropech a subtropech. Byla objevena původními lidmi, jež na tomto území žili, takže mí i velice http://www.prvky.com/7.html dlouhou historii a tradici. Je velice oblíbena díky své chuti, jenž se popisuje jako nárazově sladká. A proto jsou z ní již dodnes vyráběna zdravá a přírodní sladidla. Navíc nemá žádné kalorie, což je mnohdy u sladidla velice klíčové. Ale jak je to možné? Ve skutečnost v ní nenajdeme ani špetku cukru, protože její účinné látky se nazývají glykosidy. Oproti cukru sice není tak výrazná, ale za to zdravá. DÁ se kopit jako stévie tablety, prášek a sušené listy. Tablety mají velice snadnou konzumaci, a proto ji mohou využívat všichni diabetici nebo lidé, jenž nechtějí jíst nezdravý klasický cukr. Konkrétně za 300 tablet zaplatíte 140 Kč.

květ stévie

Xylitol
Zde se bavíme o druhém často používaném sladidlu. Jedná se o cukr, jenž najdeme v přírodě na keřích a ovocných stromech. Našemu draví je mnohem více prospěšné než klasický cukr, protože není nijak chemicky upravován a hlavně rafinován. Dosahuje stejných výsledků a chuti jako běžný cukr, který koupíte někde v například v supermarketu. Ovšem má výrazně nižší kalorickou hodnotu. Dodává se v klasickém bílém prášku, takže konzumace a příprava se nijak neliší. Dáte si ho normálně i do čaje či kávy. Není problém ho dát ani do trouby v oblíbeném receptu, protože tepelné zpracování mu nijak neuškodí. Oproti klasice je dražší, ale za to Vám to vynahradí Vaše zdraví. Půl kila stojí přibližně 169 Kč. Stejně jako u předchozího typu to není problém s konzumací ani u diabetiků. Takže pokud chcete začít jíst zdravě, tak je tohle jedna ze základních příležitostí, protože sladidla používáme často.

stévie na zmrzlině