Nic se nemá přehánět, ani slunění

Opalovat ano, ale s rozumem. Pokud jste ovšem první nebo druhý fototyp, slunci se příliš nevystavujte, a používejte ochranné krémy téměř pokaždé. Nic by se nemělo přehánět a pro tuto činnost to platí dvojnásob, pokud totiž dojde k poškození hlubších vrstev epidermu, může dojít až k rakovině kůže .
žena na poli slunečnic

Mateřská znaménka

Opalování bychom měli provádět s rozumem. Vystavovat pokožku slunci je přirozené už kvůli tvorbě vitamínu D, ale za každou cenu se slunit několik hodin denně není rozhodně nic prospěšného. Dermatologové doporučují pobývat na slunci bez ochranného krému v rozsahu od 10 do 30 minut v letním období, v závislosti na fototypu pleti. Pokud se tedy rozhodnete slunit déle, nezapomínejte na ochranný krém. Pigmentová znaménka by měla být vystavena UV záření co nejméně, zde totiž hrozí vytvoření zhoubného melanomu. Pokud to půjde, zakryjte je úplně, anebo alespoň krémem se silnějším UV faktorem.
malá holčička s copánky

Pozvolna

Mějte na paměti, že si pokožka zvyká postupně na zvyšování intenzity slunečního záření, měli byste začít se sluněním již na jaře od května, ale pouze několik minut denně. Krémy aplikujte s půlhodinovým předstihem a nezapomeňte, že i ve stínu to opaluje.

Exotické destinace

Dovolená u moře je lákavá představa, ale měli byste do těchto končin vycestovat alespoň částečně opálení. A především si uvědomit, že se nacházíte v jiné zeměpisné šířce. Zvláště zrádné bývají Kanárské ostrovy. Kdo do těchto končin již zavítal, jistě potvrdí, že tamní klima je velice příjemné, nepanují tu žádná tropická vedra a teplota vzduchu se pohybuje celoročně kolem příjemných 23 stupňů.
opalování na pláži
To však svádí vysvléci šortky a tričko a promenádovat se v plavkách i pod zamračenou oblohou.
Slunce pod mrakem je tu ale nesmírně zrádné a stačí jen pouhých dvacet minut a můžete se nepříjemně spálit. Zeměpisná šířka totiž odpovídá saharské poušti a slunce se zde nachází v poloze Obratníku Raka. Opaluje tedy pod mnohem větším úhlem a zemská atmosféra nemá tak silný ochranný efekt, jak je tomu ve střední Evropě.